انواع قرص آهن برای کسانی که از کمبود این ماده ارزشمند در جسم خویش رنج می برند تجویز می شود؛ در واقع می توان گفت آهن یک ماده بسیار مهم و حیاتی برای جسم انسان است که می توان توسط آن عملکرد بخش های مختلف جسم را تنظیم نمود. این ماده معدنی ارزشمند به خصوص در زمینه سالم نگه داشتن گلبول های قرمز از اهمیت فراوانی برخوردار است.

وجود آهن در بدن باعث می شود که سلول های خونی بتوانند به راحتی اکسیژن را به قسمت های مختلف بدن حمل نمایند و کمبود آهن در بدن انجام این امر را با اختلال مواجه می نماید؛ حال اگر فردی در جسم خود با کمبود آهن مواجه باشد، می توان این نیاز را از طریق غذاهای مختلف برآورده نماید، در غیر این صورت ممکن است یک متخصص و پزشک برای او استفاده از انواع قرص آهن را تجویز نماید. اگر بخواهیم به انواع قرص های آهنی که این روزها برای درمان این بیماری توسط پزشکان تجویز می شوند اشاره کنیم از قرص سولفات آهن، گلوکونات آهنی، سیترات فریک و سولفات فریک نام خواهیم برد.

انواع قرص آهن
انواع قرص آهن

علت کمبود آهن بدن چیست؟

قبل از این که در مورد علت کمبود آهن بدن سخن بگوییم باید به این سوال پاسخ دهیم که کم خونی چیست و نبود این ماده حیاتی و موثر چه تاثیری در جسم ما برجای می گذارد؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم اگر سطح هموگلوبین خون کاهش پیدا کند و یا گلبول های قرمز خون به هر علتی دچار آسیب شوند و به میزان کافی در بدن وجود نداشته باشند با بیماری کم خونی مواجه می شویم.

هموگلوبین یکی از مهمترین قسمت های تشکیل دهنده گلبول های قرمز خون است که به اکسیژن وصل می شود و زمانی که بدن با کمبود این ماده مواجه شود، مسلماٌ اکسیژن نمی تواند به خوبی در رگ ها به گردش درآمده و به تمامی قسمت های بدن برسد و به همین سبب اندام ها و بافت های بدن دچار احساس خستگی و بی حالی می شوند و نمی توانند عملکرد خوبی ارائه دهند. مهمترین علت های کمبود آهن در بدن:

  • استفاده از رژیم غذایی که به میزان کافی آهن در آن وجود نداشته باشد.
  • از دست دادن مقداری از خون بدن در اثر قاعدگی ماهیانه، تصادف، زایمان، بیماری و …
  • کاهش توانایی جذب آهن در بدن که ممکن است در اثر مشکلات روده ای به وجود آید.
  • بارداری

بررسی علائم کمبود آهن بدن

به طور کلی به وجود آمدن بیماری کمبود آهن در بدن انسان معمولا مدت زمان بسیار زیادی طول می کشد و تا شخص با علائم کمبود آهن بدن خود مواجه نشود، متوجه به وجود آمدن این مشکل نمی گردد. تجربه نشان دهنده آن است که این بیماری به صورت خاموش به وجود آمده و سیستم های مختلف جسم را تحت تاثیر قرار می دهد و افراد بدون آن که از این بیماری با خبر باشند در جسم خود احساس ضعف و خستگی می کنند و علت را نمی دانند.

در این قسمت به برخی از مهمترین علائم کمبود آهن بدن اشاره می کنیم تا اگر شما نیز با چنین مشکلاتی مواجه هستید، به سرعت به پزشک متخصص مراجعه نموده و استفاده از مکمل و انواع قرص آهن را آغاز نمایید. اصلی ترین نشان این بیماری ضعف عمومی بدن است که شخص از توانایی انجام کارهای روزانه خویش برخوردار نیست و در صورت کمترین فعالیت با ضعف و خستگی مفرط مواجه می شود.

مقاله پیشنهادی: درمان خانگی بی خوابی بسیار ساده و کاربردی

همچنین اگر در طول روز با ضربان سریع قلب مواجه هستید و یا ناخن های شما شکننده شده و به راحتی آسیب می بینند و یا پوست بدن شما خشک  و رنگ پریده است، تمامی این موارد نشان دهنده کمبود ماده معدنی آهن در بدن شما می باشند. از جمله دیگر علائم کمبود آهن بدن می توان به درد در قفسه سینه، تنگی نفس، سردرد، تنگی نفس، دست و پای سرد و اشتهای ضعیف اشاره نمود.

انواع قرص آهن
انواع قرص آهن

چه زمانی بیماری کم خونی پدید می آید؟

یکی از مهمترین سوالاتی که برای بسیاری از انسان ها به وجود می آید این است که اگر جسم من به اندازه کافی آهن دریافت نکند با چه مشکلاتی مواجه می شود و به طور کلی چه زمانی با بیماری کم خونی مواجه می شوم؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که عدم دریافت آهن در مدت زمان کوتاه برای جسم انسان مشکلی به وجود نمی آورد، زیرا بدن ما دارای ذخایر غنی از آهن در ماهیچه ها، کبد، طحال و استخوان ها می باشد.

بنابراین اگر به هر علتی آهن به بدن نرسد، به سراغ ذخایر خود رفته و از آنها استفاده می کند و زمانی که میزان ذخیره آهن بدن با کاهش مواجه شد بیماری کم خونی به وجود می آید. در چنین شرایطی گلبول های قرمز خون کوچکتر شده و هموگلوبین کمتری دارند. کم شدن هموگلوبین ها باعث می شود که خون اکسیژن کمتری را از ریه ها دریافت کرده و به بدن برساند. با به وجود آمدن این بیماری شخص به مرور زمان با کاهش انرژی و تمرکز مواجه می شود و نمی تواند به خوبی اقدام به انجام امور روزانه خود نماید. حتی تحقیقات و بررسی ها نشان دهنده آن است که در چنین شرایطی بدن کمتر از قبل قادر به مبارزه با میکروب ها و آلودگی ها است و این امر باعث بروز انواع عفونت ها و التهابات در جسم می شود. همچنین کودکان و نوجوانان اگر با کمبود آهن در بدن خود مواجه شوند، ممکن است دچار اختلال یادگیری شده و این موضوع بر روی درس و آموزش آنها تاثیرات منفی قرار دهد.

میزان مصرف قرص آهن برای بدن

در حال حاضر انسان های بسیار زیادی در سراسر جهان وجود دارند که ممکن است با خطر کمبود آهن در بدن خود مواجه باشند؛ این افراد شامل نوزادان نارس، کودکان، دختران نوجوان و زنان باردار هستند. همچنین برخی دیگر از افرادی که با بیماری هایی نظیر سرطان، ناراحتی های قلبی و روده ای مواجه هستند نیز می توانند درگیر این بیماری شوند. برای درمان این مشکل باید حتما به پزشک مراجعه نمود، زیرا پزشک می تواند با انجام آزمایش های دقیق و بررسی آنها میزان مصرف قرص آهن را به خوبی مشخص نموده و بر مبنای آن انواع قرص آهن را برای بیمار خویش تجویز نماید، اما اگر بخواهیم به صورت مختصر به میزان مصرف قرص آهن اشاره کنیم باید از موارد زیر نام ببریم:

  • کودکان ۷ تا ۱۲ ماه: ۱۱ میلی گرم در روز
  • کودکان ۱ تا ۳ سال: ۷ میلی گرم در روز
  • کودکان ۹ تا ۱۳ سال: ۸ میلی گرم در روز
  • دختران ۱۴ تا ۱۸ ساله: ۱۵ میلی گرم در روز
  • زنان ۱۹ تا ۵۰ ساله: ۱۸ میلی گرم در روز
  • زنان ۵۱ سال به بالا: ۸ میلی گرم در روز
  • مردان ۱۴ تا ۱۸ ساله: ۱۱ میلی گرم در روز
  • مردان ۱۹ سال به بالا: ۸ میلی گرم در روز

یکی از مهم ترین نکاتی که باید به آن اشاره کنیم این است که موارد ذکر شده در قسمت بالا، برای افرادی است که در رژیم های غذایی خود از منابع کامل غذایی برخوردار هستند؛ اما افرادی که از رژیم غذایی گیاهخواری پیروی می کنند مسلما نیاز به دریافت مقادیر بیشتری از آهن دارند.

خرید انواع کرم دور چشم برای رفع چین و چروک و تیرگی با قیمت مناسب

لیست انواع قرص آهن برای بدن

در ابتدای مقاله به نام برخی از انواع قرص آهن که معمولا توسط پزشکان برای بیماران تجویز می شوند اشاره کردیم که معمولا به صورت قرص، شربت و کپسول مورد استفاده قرار می گیرند و مهمترین آنها سولفات آهن، گلوکونات آهنی، سیترات فریک و سولفات فریک هستند. اما برخی از افراد ممکن است نسبت به این قرص ها حساسیت داشته باشند و سیستم گوارش آنها پس از مصرف انواع قرص آهن با علائمی نظیر تهوع، استفراغ، اسهال و یبوست گردد.

در چنین شرایطی پزشکان ممکن است تزریق وریدی مکمل آهن را برای بیماران خود تجویز نمایند. بنابراین در زمان هایی که بدن بیمار نمی تواند مکمل های خوراکی را تحمل نماید و یا بدن او به صورت مکرر آهن خود را از دست داده و جذب آهن ندارد از تزریق مکمل آن استفاده می شود. انواع قرص آهن و مکمل که به صورت وریدی تزریق شده و در دسترس بیماران قرار می گیرد عبارتند از:

  1. آهن دکستران
  2. ساکارز آهن
  3. فریک گلوکونات

در برخی از مواقع تزریق آهن وریدی نیز می تواند باعث به وجود آمدن برخی از واکنش های آلرژیک گردد و عوارضی مانند کهیر، خارش و درد در قسمت عضلات و مفاصل را به وجود آورد که در چنین شرایطی باید حتما پزشک را از این عوارض مطلع کرد و از یک شیوه درمانی دیگر استفاده نمود. همچنین قبل از این که شروع به مصرف انواع مکمل و قرص آهن نمایید، اگر با موارد زیر درگیر هستید حتما آن را با پزشک خود در میان بگذارید:

  • اخیرا خون زیادی از دست داده اید.
  • از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید.
  • سابقه بیماری های کلیوی را دارید.
  • سن شما بالای ۶۵ سال است.
  • در دوران قاعدگی با جریان شدید خونریزی مواجه هستید.
برای خون سازی چی خوبه
انواع قرص آهن

 اهمیت آهن برای بدن انسان

همان گونه که اشاره شد آهن یکی از مهمترین مواد معدنی است که به جسم ما برای ساخت گلبول های قرمز خون کمک می کند؛ این گلبول ها وظیفه دارند اکسیژن را به قسمت های مختلف بدن رسانده و به کارکرد آنها کمک نمایند. شاید شما از اهمیت آهن برای بدن مطلع نباشد تا زمانی که برای انجام کارهای روزانه خود با ضعف و خستگی مواجه شوید و انرژی لازم را برای انجام امور خود نداشته باشید.

خوشبختانه منابع غذایی بسیار زیادی در دسترس ما انسان ها وجود دارد که از طریق آن می توانیم بخش بسیار زیادی از آهن مورد نیاز جسم خود را تامین نماییم، اما در برخی از موارد مانند بارداری، یا زمان هایی که اشخاص با از دست دادن خون، دچار فقر آهن می شوند حتما باید از مکمل های آهن در کنار سایر غذاها استفاده نمود و این نیاز را به خوبی برآورده کرد. یکی دیگر از مهم ترین فواید آهن برای بدن این است که باعث رشد هر چه بهترین سلول ها شده و عملکرد آنها را بهبود می بخشد و همچنین وجود آن برای تولید برخی از هورمون ها و بافت های جسم ما بسیار لازم و ضروری است و اگر به هر علتی بدن با کاهش تولید آهن مواجه شود در عملکرد تمامی قسمت های آن اختلال به وجود آمده و در نهایت منجر به بیماری می گردد.

مواد معدنی برای پوست
انواع قرص آهن

بهترین منابع غذایی برای تامین آهن

در قسمت های قبلی به صورت کامل در مورد فواید آهن برای بدن سخن گفتیم و به نکات مهمی در این زمینه اشاره کردیم؛ خوشبختانه در میان داروهای شیمیایی می توان انواع و اقسام قرص ها و مکمل های عالی و بی نظیری را مشاهده نمود که می توان توسط آنها به عالی ترین شکل ممکن این ماده معدنی را تامین نمود و از خواص و فواید آهن برای بدن استفاده کرد.

اما در کنار این داروها و مکمل ها باید حتما از یک برنامه غذایی سالم و غنی نیز استفاده نمود و در کنار داروها، بخش مهمی از این نیاز را توسط غذاها نیز برطرف کرد. یک رژیم غذایی سالم که برای برطرف کردن فقر آهن پیشنهاد می شود معمولا شامل غذاهایی نظیر گوشت قرمز، مرغ، ماهی، آجیل، سبزیجات، دانه ها و حبوبات می باشد. اما در عین حال که از این غذاها استفاده می کنید، باید برخی از نکات را نیز مورد توجه قرار دهید تا میزان جذب آهن در بدن شما به بیشترین میزان ممکن برسد و ما در این قسمت به برخی از مهمترین این پارامترها اشاره می کنیم:

  1. دو ساعت قبل و بعد از غذا از مصرف چای و قهوه خودداری کنید؛ زیرا کافئین موجود در این دو نوشیدنی باعث می شوند که جذب آهن در بدن کاهش پیدا کرده و حتی اگر مقادیر از آن را توسط غذاها و مکمل های دارویی دریافت نموده اید دفع کنید.
  2. به همراه غذاهای خود از مصرف موادی که دارای کلسیم هستند خودداری کنید، زیرا کلسیم نیز یکی از مهمترین مواردی است که جذب آهن را با اختلال مواجه می نماید.
  3. به همراه غذاهای خود حتما از مواد غذایی که دارای ویتامین C هستند استفاده نمایید.
  4. مواد غذایی خود را درون ظروف چدنی طبخ کنید.
  5. غذاها را برای مدت کوتاهی بپزید.

قرص آهن برای ریزش مو

ریزش مو می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و تمامی انسان ها از هر سن و جنسی را تحت تاثیر قرار دهد، اما یکی از علل شایع ریزش مو کمبود برخی از مواد معدنی نظیر آهن در بدن است، زیرا زمانی که شما در بدن خود آهن کافی ندارید جسم شما توانایی تولید هموگلوبین را از دست می دهد؛ وظیفه اصلی این ماده فراهم کردن اکسیژن لازم برای رشد موها و همچنین ترمیم سلول های آسیب دیده بدن می باشد. هموگلوبین سلول هایی که موها برای رشد خود به آن نیاز دارند را با خود حمل می کند. حال اگر به هر علتی بدن انسان با کمبود آهن مواجه شود، مسلما هموگلوبین کمتری تولید شده و اکسیژن کافی به سلول ها برای تقویت و نگهداری از ریشه مو نمی رسد و به این صورت است که شخص دچار ریزش مو می گردد. خوشبختانه با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و همچنین مصرف قرص آهن برای ریزش مو تا حدود زیادی می توان این مشکل را برطرف نمود.

خوشبختانه اگر ریزش مو در اثر کمبود آهن در بدن به وجود آمده باشد، به هیچ عنوان دائمی نیست و می توان با مصرف مکمل ها و انواع قرص آهن آن را به خوبی درمان نمود. بنابراین اگر شما به پزشک مراجعه کرده و تحت نظر او شروع به مصرف این قرص ها نمایید، ظرف مدت زمان کوتاهی آهن خون شما به حالت تعادل رسیده و متوجه خواهید شد که ریزش موهای شما کمتر شده و به طور کلی برطرف می شود. البته شما در کنار مصرف قرص آهن باید به موارد مهم دیگری نیز در این زمینه دقت کنید، به عنوان مثال در برنامه غذایی خود حتما از موادی مانند اسفناج، گوشت قرمز، گوشت ماهی، میوه و نخود فرنگی استفاده کنید تا از این طریق نیز آهن مورد نیاز شما تامین گردد و به کلی با مشکل ریزش مو خداحافظی کنید.

تاثیرات قرص آهن برای پوست

علاوه بر اثرات شگفت انگیزی که مصرف قرص آهن برای ریزش مو به همراه دارد، باید به این نکته نیز اشاره کنیم که از قرص آهن برای پوست نیز می توان استفاده نمود و شادابی و جوانی را به آن برگرداند. اگر شما نیز در برخی از مواقع و به خصوص فصل پاییز و زمستان با خشکی پوست مواجه هستید ممکن است در اثر کمبود آهن در بدن شما به وجود آمده باشد و می توان با منظم قرص آهن برای پوست این مشکل را به کلی برطرف نمود. تحقیقات و بررسی ها نشان دهنده آن است که کمبود آهن در بدن پوست را از اکسیژن محروم می نماید و همین امر باعث ایجاد خشکی برای آن می گردد.

برای برطرف کردن چنین مشکلی می توانید با پزشک خود مشورت کرده و اگر طی آزمایشات و بررسی ها به این نتیجه رسیدید که با کمبود این ماده معدنی ارزشمند در جسم خود مواجه هستید، می توانید شروع به مصرف مکمل ها و قرص آهن برای پوست خود نمایید؛ پس از گذشت سه الی شش ماه خواهید دید که خشکی پوست شما تا حدود زیادی برطرف شده است و زیبایی و جوانی به آن برگشته است.

مواد معدنی مورد نیاز در بارداری
انواع قرص آهن

فواید قرص آهن برای زنان باردار

خانم ها در دوران بارداری با کاهش منابع آهن در بدن خود مواجه می شوند؛ زیرا جنین در حال رشد نیاز به مقادیر فراوانی از آهن دارد و اگر مادر نتواند این میزان از ماده معدنی آهن را در اختیار جنین قرار دهد، با کمبود آهن مواجه خواهد شد که ممکن است خطراتی برای سلامتی او و جنین به وجود آورد. پژوهش ها نشان دهنده آن است که فقر آهن می تواند منجر به تولید نوزاد با وزن کم، زایمان زودرس و سطح پایین آهن در بدن نوزادان گردد و حتی به رشد مغز او نیز آسیب هایی وارد نماید. در چنین شرایطی بهترین اقدام ممکن این است که با مشورت با پزشک متخصص زنان و زایمان مصرف دوز هایی از قرص آهن را آغاز نمایید تا هم خود و هم نوزاد شما از سلامتی کامل برخوردار باشید. همچنین بسیاری از پزشکان به خانم ها پیشنهاد می کنند که پس از به دنیا آمدن نوزاد و در دوران شیردهی نیز از مکمل های آهن استفاده نمایند، چون جسم آنها در هنگام بارداری و لحظه زایمان آهن زیادی را از دست می دهد و این کمبود باید توسط غذاها و مکمل ها به خوبی جبران شود.

آیا مصرف زیاد آهن می تواند برای بدن انسان مضر باشد؟

ما در این مقاله سعی کردیم در مورد فواید آهن برای بدن انسان سخن بگوییم و اطلاعات جامع و کاملی در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم، اما باید به این نکته نیز اشاره کنیم که اگر شما بیش از اندازه از قرص و مکمل های آهن استفاده کنید ممکن است برای جسم شما مشکلاتی به وجود آید. تحقیقات و پژوهش ها نشان دهنده آن است که اگر افراد بزرگسال با شکم خالی و بدون صرف هیچ نوع ماده غذایی اقدام به مصرف مکمل و قرص آهن نمایند ممکن است باعث به وجود آمدن عوارضی مانند یبوست، حالت تهوع، درد در قسمت شکم، استفراغ و حتی غش شوند. همچنین مصرف دوز بالای آهن در طول روز، جذب ماده معدنی روی را کاهش داده و ممکن است جسم را در این زمینه با مشکلاتی مواجه نماید.

برخی از افراد نیز ممکن است به یک بیماری به نام هموکروماتوز مبتلا باشند که این بیماری در واقع سبب تجمع سطح سمی آهن در بدن آنها می گردد و اگر این افراد بدون مشورت با پزشک خود اقدام به مصرف قرص آهن کنند ممکن است برای آنها مشکلات بسیار جدی از جمله سیروز کبدی، سرطان کبد و بیماری های قلبی به وجود آید. در نهایت باید به این موضوع اشاره کنیم که آهن یکی از ضروری ترین موادی است که جسم انسان برای سلامتی و رشد خود به آن نیاز دارد و باید در طول زندگی از رژیم غذایی متعادلی پیری کنیم تا به عالی ترین شکل ممکن این ماده را از آن دریافت نماییم؛ در صورت نیاز به مصرف مکمل های دارویی مانند قرص و شربت آهن نیز باید حتما از مشورت پزشک خود استفاده نموده و تحت نظر او مصرف این قرص ها را آغاز کنید.

منابع

healthline.com
medicalnewstoday.com
ods.od.nih.gov

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

نه + هفت =