رزماری چیست؟

خاصیت رزماری سالهاست بر همگان آشکار شده و از آن استفاده های بسیاری می شود. عمده خاصیت رزماری در زمینه سلامت مو و پوست می باشد. اما به راستی رزماری چیست؟ فواید روغن رزماری چیست؟

رومارن، اکلیل کوهی یا رزماری گیاهی با برگ های سوزنی شکل و معطر است که قد گیاه کوتاه بوده و همواره سبز می باشد. گل های این گیاه دارای رنگ های سفید بنفش صورتی و بسیار کوچک می باشند. برگ و سر شاخه های گیاه که حاوی گل هستند به عنوان دارو کنده و استفاده می شوند؛ این گیاه عمدتا در شمال آفریقا و جنوب اروپا می روید.

طریقه استفاده رزماری برای سلامت بدن به شیوه های متفاوت اعم از استفاده از روغن و جوشانده آن می باشد. همچنین برگ های خشک شده گیاه را به عنوان چاشنی در آشپزی استفاده می کنند. در ادامه طریقه استفاده رزماری برای بهبود سلامت پوست و مو را شرح می دهیم.

خاصیت رزماری برای پوست
خاصیت رزماری برای پوست

رزماری از چه موادی تشکیل شده است؟

همانطور که میدانیم از روغن رزماری به دلیل دارا بودن تمام خاصیت رزماری استفاده می شود. برگ های این حدود یک درصد حجم در وزن دارای روغن می باشند. در ادامه به تفصیل راجع به فواید روغن رزماری برای پوست و مو صحبت می کنیم. ترکیبات موجود در رزماری شامل:

  • ۱ و ۸ – سینئول (۱، ۸ – cineole)، بورنئول (Borneol)
  • کافور (Camphor)، بورنیل استات (Bornyl acetate)،
  • آلفا پی نن (&#۹۴۵; – pinene)
  • –B پینن، فلاونوئیدها مانند جنکوانین (Genkwanin)
  • لوتئولین (Luteolin)، اسیدهای فنلی مانند اسید رزمارینیک (Rosmarinic acid)
  • دی‌ترپن ها، تری ترپن ها، تانن ها، رزین، ساپونین، پروتئین، چربی، کربوهیدرات، فیبر
  • تعدادی از ویتامین ها

عمده خاصیت رزماری به دلیل مواد تشکیل دهنده آن می باشد اما توجه کنید که میزان حضور این مواد در گیاه رزماری با توجه به تغذیه و خاک گیاه و شرایط آب و هوایی که گیاه در آن رشد کرده است متفاوت می باشد.

نکته مهم

در هنگام عمل به هر کدام از دستور العمل هایی که گفته خواهد شد و بهره بردن از محصولاتی که مشتق از رزماری می باشند وحاوی خاصیت رزماری هستند این نکته را به خاطر داشته باشید که قبل از استفاده از هر محصولی روی پوست یا موی خود ابتدا از عدم حساسیت پوست خود نسبت به آن اطمینان حاصل کنید.

تست حساسیت پوست به این گونه انجام می شود که مقداری از روغن یا ماسک و … را روی پوست داخلی بازوی خود بزنید و کمی به آن زمان بدهید بعد از گذشت زمان اگر پوست دچار قرمزی و خارش و التهاب شد استفاده از آن محصول برای شما توصیه نمی شود، از مصرف رزماری در اطراف چشم خودداری کنید. مصرف رزماری در دوران بارداری و شیردهی هنوز تایید یا رد نشده است بنابراین در مصرف آن احتیاط کنید.

خاصیت رزماری برای مو
خاصیت رزماری برای مو

روغن رزماری

فواید روغن رزماری همانند خود رزماری می باشد در واقع روغن آن شامل تمامی خاصیت رزماری می باشد و استفاده های بسیاری در حوزه سلامت پوست و مو از آن می شود اما روغن رزماری چگونه تهیه می شود؟ روغن رزماری به سه شیوه به دست می آید که شامل:

  1. استفاده از روغن حامل
  2. استفاده از بخار آب
  3. روش ترکیبی بخار و آب

روغن گیری از رزماری به شیوه روغن حامل

برای بهره بردن از فواید روغن رزماری برای پوست و مو می توانیم به سادگی آن را حتی در خانه نیز درست کنیم. ابتدا باید چندین برگ رزماری را کنده خوب شسته و خشک کنیم. برگ های خشک شده را در یک روغن پایه مانند روغن کنجد زیتون و … میریزیم و سپس به آن دو ماه زمان می دهیم بعد از دو ماه روغن را صاف کرده و می توانیم از آن استفاده کنیم.

روغن حاصل تمامی خاصیت رزماری را دارا بوده و می تواند برای مصارف متعدد استفاده شود. دقت کنید که باید حتما از برگ های خشک شده گیاه استفاده کرد زیرا استفاده از برگ تازه ممکن است در روغن آلودگی قارچی یا باکتریایی ایجاد کند و تمامی فواید روغن رزماری را به همراه نداشته باشد.

مقاله پیشنهادی: فواید شیر برای بدن، پوست و مو با استفاده از روش های مختلف مصرف

روغن گیری با استفاده از بخار آب

این روش نیز یکی دیگر از روش های بهره بردن از فواید روغن رزماری برای پوست و مو می باشد که البته این روش به یک دستگاه احتیاج دارد دستگاه بخار آب ایجاد می کند و این بخار آب از لابه لای برگ های رزماری عبور می کند و عصاره رزماری از برگ ها به دست می آید سپس با سرد شدن عصاره رزماری از آن استفاده می کنند. دقت کنید که  روغنی که در این روش به دست می آید هم حاوی تمامی خاصیت رزماری می باشد اما بسیار غلیظ است و باید با یک روغن پایه برای استفاده مخلوط شود.

روش ترکیب بخار و آب

این روش بسیار مشابه روش قبلی می باشد اما تنها تفاوت آن در این است که رزماری باید در این روش در آب بجوشد. توجه کنید که روغن به دست آمده در این روش نیز مقوی و حاوی تمامی خاصیت رزماری می باشد و نیاز به رقیق شدن دارد.

خاصیت رزماری برای ابرو
خاصیت رزماری برای ابرو

خواص رزماری برای پوست

شاید برای شما نیز جالب باشد تا بدانید رزماری دارای انواع خواص جوانسازی، رفع آکنه، رفع چین چروک، لایه برداری و … برای پوست می باشد. اما بهتر است تا تمامی خاصیت رزماری برای پوست را با دلایل علمی مرور کنیم تا بیشتر با آن آشنا شویم.

رفع جوش و آکنه

تحقیقات روی خاصیت رزماری برای رفع جوش نشان داده اند که همانطور که بیان شد این گیاه حاوی ۱٫۸- سینئول، کامفور، اسید رزمارینیک، آلفا ترپینول می باشد که به تمامی خاصیت رزماری خاصیت ضد باکتریایی نیز اضافه کرده اند.

خرید محصولات ضد جوش و آکنه با قیمت مناسب و کیفیت عالی

به دلیل خواص ضد باکتریایی این گیاه شگفت انگیز بسیاری از باکتری ها نظیر استافیلوکوک اورئوس، سالمونلا choleraesuis و Escherichia coli و باکتری های عامل بروز آکنه  را از بین می برد. بنابراین در جلوگیری از بروز آکنه می تواند موثر واقع شود. زیرا بسیاری از باکتری ها در روی پوست صورت رشد کرده و تجمع آن ها باعث بسته شدن منافذ پوستی و بروز انواع جوش ها می شود.

خاصیت رزماری برای جلوگیری از شوره
خاصیت رزماری برای جلوگیری از شوره

خواص آنتی اکسیدانی

خاصیت آنتی اکسیدانی یکی از چندین خاصیت رزماری برای پوست می باشد. این خاصیت به رزماری کمک می کند تا با رادیکال های آزاد به خوبی مقابله کند و اثر آن ها را از بین برد. رادیکال های آزاد به دلیل دارا بودن یک الکترون فعال گونه های بسیار واکنش پذیری هستند که اغلب موجب مشکلات متعدد پوستی می شوند اما خاصیت رزماری در این مشکل به کمک پوست می آید و از پوست محافظت می کند.

رزماری به عنوان ضد آفتاب طبیعی

رزماری به دلیل ترکیبات مفیدی که دارد می تواند پوست بدن را از اشعه uv محافظت کند و باعث شود که اثر این اشعه روی پوست باعث ایجاد لکه و حساسیت و آفتاب سوختگی نشود.

درمان سیاهی و پف زیر چشم

یکی دیگر از انواع خاصیت رزماری برای پوست درمان مشکلات پوست زیر چشم می باشد. در اغلب موارد افراد از پف زیر چشم و یا از سیاهی و کبودی زیر چشم رنج می برند در اینگونه موارد خواص رزماری برای پوست بدین گونه عمل می کند که رزماری باعث بهبود گردش خون در زیر پوست می شود و از این طریق مواد مغذی بیشتری را به سلول های پوستی می رساند و باعث نشاط و شادابی پوست می شود. همچنین کلاژن سازی را در پوست زیر چشم تقویت کرده و چین و چروک را در این ناحیه نیز رفع می کند.

خاصیت رزماری برای جلوگیری از پیری پوست
خاصیت رزماری برای جلوگیری از پیری پوست

سفت شدن پوست و رفع افتادگی

خاصیت رزماری در محافظت و افزایش کلاژن سازی پوست می تواند به سفت ماندن و رفع افتادگی پوست کمک زیادی کند. پوست دارای پروتئین مهمی به نام کلاژن می باشد. این پروتئین باعث می شود که پوست خاصیت کشسانی خود را حفظ کند و انعطاف پذیر باشد.

با افزایش سن حضور این پروتئین در پوست کم شده و انواع مشکلات و افتادگی پوست و چین و چروک به سراغ پوست می آید. البته لازم به ذکر است که خاصیت رزماری در حفاظت از کلاژن نیز می باشد و از از دست رفتن کلاژن نیز جلوگیری می کند.

رزماری و رفع سلولیت

یکی دیگر از فواید روغن رزماری رفع سلولیت در بدن می باشد. سلولیت برآمدگی و فرورفتگی هایی در پوست است که به علت تجمع چربی در پوست اتفاق می افتد. این عارضه بیشتر در باسن گردن و ران ها مشاهده می شود.

خاصیت رازیانه در این مورد نیز به کمک اشخاص آمده است. همانطور که راجع به فواید روغن رزماری می دانیم این روغن باعث افزایش جریان خون در موضع مورد نظر می شود. این افزایش گردش خون در مکان هایی از بدن که دچار عارضه سلولیت هستند می تواند در رفع چربی های ایجاد شده کمک زیادی کند و این از خاصیت رزماری می باشد.

خاصیت رزماری برای جوانسازی پوست
خاصیت رزماری برای جوانسازی پوست

ماسک رزماری برای پوست

یکی از راه های آسان استفاده از خاصیت رزماری استفاده از ماسک رزماری برای پوست می باشد. در ادامه چندین ماسک رزماری را معرفی می کنیم.

ماسک رزماری برای لایه برداری

جو دو سر و رزماری خشک را به میزان برابر با هم مخلوط کرده و به آن آب اضافه کنید ترکیب را خوب بهم زده و به آرامی روی پوست بمالید و بعد از گذشت زمان ۲۰ دقیقه آن را بشویید. این ماسک به لایه برداری پوست کمک می کند و پوست را از سلول های مرده پاک می کند. تا منافذ پوست باز بمانند و پوست شفاف و شاداب باشد.

مقاله پیشنهادی: روغن زیتون برای مو و پوست چه خواصی میتواند داشته باشد؟

ماسک رزماری و ماست و عسل

یکی دیگر از انواع ماسک رزماری برای پوست این ماسک می باشد. برای تهیه این ماسک کافیست دو قاشق غذا خوری ماست را به یک قاشق غذا خوری عسل و یک قاشق غذا خوری روغن رزماری (منظور روغن رزماری در ترکیب با روغن حامل می باشد) ترکیب کنید و سپس این ترکیب را روی پوست خود بزنید و به مدت ۳۰ دقیقه به آن زمان دهید و سپس آن را بشویید. این ماسک تاثیر زیادی در افزایش زیبایی و شادابی پوست دارد.

خاصیت رزماری برای ریزش مو
خاصیت رزماری برای ریزش مو

خواص رزماری برای مو

بسیاری ای خاصیت رزماری برای پوست با مو مشترک می باشد و نمی توان حد و مرزی برای آن قائل بود اما با این وجود دانستن خاصیت رزماری برای مو نیز جذاب می باشد در ادامه علاوه بر بیان خاصیت رزماری برای مو، طریقه استفاده رزماری برای بهبود سلامت مو را نیز شرح می دهیم

رزماری حاوی ویتامین B6

بسیاری از خواص رزماری برای پوست مدیون حضور ویتامین B6 می باشد. این ویتامین هموسیستئین را در سطح مناسبی در بدن نگه می دارد و به حفاظت از کلاژن پوست کمک شایانی می کند. این ویتامین همچنین به گلبول های قرمز برای خونرسانی به بدن کمک شایانی می کند.

از این طریق باعث می شود تا مواد مغذی برای پوست و مو بهتر تامین شود و فولیکول های مو تغذیه شوند و ریشه مو محکم تر شود و در پی آن ریز مو کمتر اتفاق بیفتد. بنابراین خاصیت رزماری در بهبود عملکرد گلبول های قرمز نیز حائز اهمیت می باشد. خاصیت رزماری علاوه بر بهبود ریزش مو در جلوگیری از سفیدی مو نیز حائز اهمیت می باشد.

رزماری مفید برای بافت عصبی

در تحقیقات از خاصیت رزماری به عنوان یکی بهبودگر بافت اعصاب یاد شده است اما دلیل این خاصیت رزماری چیست؟ در مطالعات این موضوع بیان شده است که اسید کارنوزیک یک ماده التیام بخش و بهبود گر بافت عصبی می باشد که به وفور در رزماری یافت می شود.

این نکته بما این موضوع را ثابت می کند که احتمالا خاصیت رزماری در افزایش رشد مو علاوه بر افزایش گردش خون مربوط به تحریک اعصاب پوست سر نیز می باشد. در یک مطالعه اثر ماینوکسیدیل را با رزماری در افرادی که دچار ریزش مو بودند مقایسه کردند و این موضوع به اثبات رسید که رزماری مانند ماینوکسیدیل می تواند در بهبود رویش مو موثر واقع شود.

ابرو پر پشت
ابرو پر پشت

رزماری برای ابرو

شاید تاکنون راجع به خاصیت رزماری و استفاده از آن برای پر پشت شدن ابروها چیزهایی شنیده باشید استفاده از خاصیت رزماری برای ابرو به چند منظور انجام می شود گاهی برخی افراد از ریشه های سست ابرو خود شکایت داشته و گاهی افراد نیاز به رشد سریع تر ابرو هایشان دارند در تمامی این موارد خاصیت رزماری به کمک این گونه افراد می آید و شرایط را بهتر می کند.

برای درمان مشکلات مربوط به ابرو ها می توانید از فواید روغن رزماری بهره ببرید. روغن رزماری را هر شب به ابرو بمالید و ماساژ دهید. یک ماه این کار را تکرار کنید و بعد از آن شاهد فواید روغن رزماری برای ابرو خود باشید. رزماری با افزایش جریان خون در زیر پوست باعث تغذیه فولیکول های ابرو شده و به تغذیه آن ها کمک می کند در این صورت به راحتی ریشه مو را تقویت می کند.

رزماری ضد شوره سر

یکی دیگر از فواید رزماری این است که این گیاه می تواند انواع قارچ ها مانند Malassezia furfur، را از بین ببرد این نوع قارچ عامل اصلی وجود شوره در سر می باشد که با از بین بردن آن شوره در سر نیز از بین می رود و از ریزش مو جلوگیری می شود.

چجوری رزماری استفاده کنم
چجوری رزماری استفاده کنم

خواص جوشانده رزماری برای مو

برای بهره بردن از خاصیت رزماری یکی از راه ها استفاده از جوشانده رزماری می باشد. خواص جوشانده رزماری برای مو زیاد می باشد. جوشانده این ماده قادر است تمامی خاصیت رزماری را به همراه داشته باشد و به بدن شخص منتقل کند. برای تهیه جوشانده رزماری برای مو می توانید مقداری گیاه رزماری را در آب ریخته و بجوشانید بعد از ۵ دقیقه صاف کرده و با آب حاصل مو خود را بشویید دقت کنید که نیازی نیست بعد از شست و شوی سر با جوشانده رزماری مو سر را آبکشی کنید.

خرید محصولات ضد شوره مو با کیفیت عالی و قیمت مناسب برای مصرف کننده

یکی از خواص جوشانده رزماری برای مو این است که به دلیل داشتن خاصیت ضد باکتریایی رزماری پوست سر از آثار هرگونه قارچ و باکتری پاک می شود و در صورتی که سر دارای شوره می باشد این جوشانده می تواند شوره سر را نیز برطرف کند و از این طریق از ریزش مو سر جلوگیری کند.

سرکه رزماری برای مو

علاوه بر فواید روغن رزماری و جوشانده گیاه رزماری می توانید از سرکه رزماری نیز برای بهره بردن از خواص آن استفاده کنید. برای تهیه سرکه رزماری می توانید برگ های تازه رزماری را به خوبی له کرده و آن را به یک سرکه طبیعی مانند سرکه سیب اضافه کنید و سپس به آن حدود یک ماه زمان دهید.

برای استفاده از این ترکیب می توانید بعد از شستشوی موها با مواد شوینده نصف این سرکه را با نصف آب مخلوط کرده و سر را با آن بشویید دقت کنید که این شستن آخرین مرحله شستشوی شما باشد و بعد از آن نیازی به شستشوی نمی باشد.

نکته: سرکه رزماری ممکن است باعث خشکی مو شود بنابراین در صورتی که موهای خشکی دارید در مصرف آن احتیاط کنید و آن را زیاد روی سر خود نگه ندارید.

ساخت شامپوی گیاهی خانگی
ساخت شامپوی گیاهی خانگی

ساخت شامپوی خانگی با رزماری

برای جلوگیری از ریزش مو می توانید از یک شامپوی دست ساز حاوی رزماری بهره ببرید. برای ساخت این شامپو باید مقداری ویتامین E و روغن لیمو و روغن رزماری را با هم مخلوط کرده و به شامپو خود اضافه کنید و خوب هم بزنید این شامپو را دو بار در هفته روی تمام موهای خود بزنید تا بعد از مدتی شاهد اثرات معجزه بخش آن باشید.

مقاله پیشنهادی: بهترین شامپو بچه چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

استفاده از روغن رزماری داغ

۴ قطره روغن رزماری و ۲ قاشق سوپ خوری روغن حامل (مانند روغن زیتون، کنجد و …) را به خوبی با هم مخلوط کنید و کمی آن را گرم کنید دقت کنید که روغن را به میزان زیادی گرم نکنید تا تمامی مواد مغذی آن به هدر رود.

این ترکیب را به خوبی به تمامی سر بمالید و سپس با یک حوله داغ روی سر را بپوشانید تا گرما به سر منتقل شود این گرما سبب می شود محتویات مغذی روغن به راحتی به پوست سر نفوذ کند. بعد از صرف زمان نیم ساعت سر را با شامپو بشویید و با آب سرد آبکشی کنید. می توانید این کار را دو بار در هفته انجام دهید تا شاهد اثرات آن روی مو خود باشید.

چرا باید از ماسک مو استفاده کرد
چرا باید از ماسک مو استفاده کرد

ماسک رزماری برای مو

یکی از راه های بهره بردن از خاصیت رزماری برای مو استفاده از ماسک رزماری برای مو می باشد. همانطور که می توان از فواید روغن رزماری برای مو بهره برد می توان از ماسک رزماری برای مو نیز استفاده کرد. در ادامه چندین ماسک مو مفید با کمک رزماری را بیان می کنیم. دقت کنید که برای استفاده از هر ماسک مویی بهتر است که موها ترجیحا تمیز باشند زیرا نفوذ مواد مغذی ماسک به موهای کثیف غیر ممکن و سخت می باشد.

ماسک نارگیل و رزماری

برای تهیه این ماسک کافیست دو قاشق چایخوری برگ خشک شده رزماری را با مقداری شیر نارگیل مخلوط کرده و کمی به آن حرارت دهید. مخلوط را از صافی رد کرده و به آن ویتامین ای اضافه کنید و سپس موها را خوب شست و شوی داده و از این ماسک روی مو استفاده کنید و آن را با کلاه بپوشانید. این ماسک به رشد مو کمک شایانی می کند.

ماسک زنجبیل و رزماری

برای ساخت این ماسک کافیست که ۱ قاشق غذاخوری زنجبیل رنده شده ریز را با ۲ قاشق غذاخوری روغن حامل (مانند روغن نارگیل، بادام یا روغن زیتون) به همراه ۳ تا ۵ قطره روغن رزماری مخلوط کنید.

موهای خود را به  چند بخش تقسیم کنید، با استفاده از انگشتان مخلوط حاصل را از ریشه تا نوک موها بمالید اما دقت کنید که تمرکزتان بیشتر روی پوست سرتان باشد. این مخلوط را به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه روی موهای خود نگه دارید، سپس آن را بشویید؛ برای نتایج بهتر این ماسک را دو بار در هفته استفاده کنید. این ترکیب با داشتن مواد مغذی زیاد در زنجبیل و همراه شدن آن با روغن رزماری باعث می شود تقویت ریشه های مو سر به خوبی انجام شود و از ریزش مو، شکستگی و خشکی مو جلوگیری شود.

شست و شوی دست و صورت با صابون
شست و شوی دست و صورت با صابون

خواص صابون رزماری

خواص صابون رزماری نیز مانند رزماری بوده و تمامی خاصیت رزماری را دارد. این صابون در جلوگیری از ریزش مو سر با تقویت ریشه های مو، جلوگیری از خارش و شوره سر با توجه به خاصیت رزماری در مقابله با میکروارگانیسم ها، تقویت و جلوگیری از ریزش ابرو ها، آبرسانی به پوست و حفاظت از پوست در برابر آفتاب و رفع چین و چروک پوست نقش دارد. یکی دیگر از خواص صابون رزماری تعدیل سازی چربی پوست سر می باشد که به ویژه در افرادی که پوست چرب دارند و از این مشکل رنج می برند مفید می باشد. 

منابع

healthline.com
stylecraze.com
homemade-gifts-made-easy.com
healthline.com
womansworld.com
wikihow.com

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

سه + دوازده =